Besök vår Facebooksida!
Hitta hit: Visa på karta
<span>Johanna-</span>museet

Johanna-museet

Tekniskt- och allmänt museum.

JohannaMuseet är ett tekniskt- och allmänt museum. Veteranbilar, motorcyklar, vardagliga bruksföremål för hem och arbetsplatser, musikinstrument, leksaker, café, och presentbutik. Här finns tre unika marknadspositiv, Sveriges äldsta bil och mycket mer.

Välkommen att se våra utställningar.
Varje år har vi en ny temautställning uppbyggd runt ett speciellt ämne. Övriga utställningar handlar om Stålfarfar, rekvisita ur bl a Hasse & Tages samt Jan Troells filmproduktioner.
Museet visar också hur ett bankkontor kunde se ut för 100 år sedan och åter igen kommer vi att ha en Nils Holgersson och Selma Lagerlöf utställning.
Vi har också filmvisning i ”Johannas Bio” där vi bl a visar filmen om museets grundare Manfred Almkvist.

JOHANNAPOSITIV

JohannaMuseet grundades 1983 av Manfred Almkvist. Manfred Almkvist stora intresse för teknik och kanske framför allt fordon, grundlades redan i unga år. I mitten av 1930-talet byggde han en egen bil på ett Chevrolet-chassi med en kaross på trästomme. Sedan blev det förstås inte fler egna bilar, men desto fler av både äldre och yngre modell. Manfred Almkvist fick förtroende att renovera ett flertal klenoder, bl.a. en Oldsmobil av 1904 års modell samt den kände ”Cederholmaren”, möjligen Sveriges äldsta bevarade bil. Denna har under flera år varit stationerad på JohannaMuseet.

1952 blev den stora kärleken ”Johanna”, en Ford av 1914 års modell som också är museets symbol. Med denna åkte Manfred Almkvist Europa runt, körde massor av rallyn och deltog i ett flertal filmer av bl.a. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson.

Sedan dess har samlingarna utökats i allt snabbare takt. I dag finns många tusentals föremål som passerat Manfred Almkvist ”tekniska” händer. Varje föremål har genomgått en total renovering innan de hamnat i museet. Därför kan de också prydligt beskådas med, i de flesta fall, ingående beskrivning.

Skånes största enskilda museum, JohannaMuseet, kan i dag visa upp ett brett register av föremål från den tekniska utvecklingen under 1900-talet. Men också vardagliga föremål som brukades i hemmen, på arbetsplatser, i lantbruket, i företag och butiker. Den allsidiga samlingen har åstadkommits av en enda person, Manfred Almkvist. En kulturgärning som blivit känd långt utanför Skurups och Skånes gränser.

 

Gör enbokning!

Boka nu!
För grupper och andra större sällskap uppskattar vi om ni använder vårt bokningsformulär.

I annat fall, var vänlig kontakta:
Bengt Almkvist
Telefon: 0411-427 80,
0705-54 35 39

E-post: info@johannamuseet.se
 

Aktuellautställningar